12a M krachtcirkel

#1 Het organische pad naar vrijheid.

Klik HIER voor het YouTube filmpje

Ida: Welkom bij de Beyond Art en Spirit I AM Podcast. De podcast met Madama die kunst en spirit verbindt met bewustzijn. Dat doet zij door delen van haar teksten, schilderijen en muziek om jou op de tocht naar creatie, spiritualiteit en empowerment te inspireren. Ik ben Ida Guinee, je host. Vandaag spreek ik met Madama over de kleuren sjamaan. Wie is Madama? En wat doet zij als kunstenares, dichter, musicus, coach en medium? Het is een inspirerend gesprek geworden. Veel luisterplezier! Madama We zijn ontzettend benieuwd waarom jij je ook een kleuren sjamaan noemt.

Madama: Ja, waarom noem ik mezelf eigenlijk een kleuren sjamaan? Nou, dat is natuurlijk niet van één dag. Uhm. Ik ben beeldend kunstenaar en eigenlijk al heel snel voelde ik dat het beeld wat je dus wil uitdrukken wat je gaat schilderen, wat je compositie is, dat het eigenlijk een energetisch beeld is. Dat het dus iets is wat van binnenuit naar buiten komt en niet alleen vanuit dus de uiterlijke realiteit. Laat maar zeggen natekenen, maar van binnenuit jou bij wijze van spreken dwingt om te voelen wie ben ik? En die opvatting over kunst dus, dat is een opvatting. Nogmaals dat komt onder andere door mijn oosterse achtergrond, waarin bezieling en inhoud en ja, sjamanistisch in de zin van dat het een bepaalde werking heeft, dat het bezield is. Dat blijkt toch wel de leidraad te zijn. Al vanaf de Rietveld Academie die ik heb gedaan, waarin ik voelde ja, daarin verschil ik toch van noem het maar een westerse kunstenaar die toch meer het accent op de vorm heeft. Bij mij was het al heel snel de werking, het wezen der dingen en de bezieling. Zo kwam ik dus op een gegeven moment tot de ontdekking ik ben eigenlijk een kleuren sjamaan. Ik werk wel met kleuren, ik werk met vormen, maar het gaat mij altijd uiteindelijk om de werking. En wat heeft een ander daaraan? Op het moment dat het product het schilderij af is? Wat voor energetische werking heeft het dan voor de toeschouwer?

Ida: Ja, je spreekt nu ook over de beeldende kunst, de energetische werking van de beeldende kunst. Maar ik heb begrepen dat je ook gedichten maakt en muziek, dus hoe kun je daar iets meer over vertellen? Hoe die verwevenheid in elkaar steekt?

Madama: Ja, het is eigenlijk zo dat een schilderij is eigenlijk altijd het beeldende aspect is altijd wel de basis geweest. Maar heel snel kwam dus vandaar ook wat ik zei van binnenuit en dat zijn de teksten, dus de gedichten, maar ook uiteindelijk de performances. Want ik begon ze niet alleen maar te schrijven, maar ik begon ze ook als het ware te spreken in performances. Ik kom ook echt uit de jaren zeventig, de performance tijd. Ik heb ook heel veel performances gedaan, eigenlijk veel meer dan exposities soms. Ik werkte internationaal met mensen uit Amerika en van alles. Mijn hele atelier waar ik toen woonde was vol met performers. Dus uhm. De beeldende kunst werd al heel snel een uitdrukking van een inhoud, een tekst en die combinatie dat was eigenlijk bijna de volgende stap, was ook heel organisch, dat er muziek in mijn leven kwam. En mijn buurman was een concertpianist. Nou, ik zat al binnen zeer korte tijd achter de vleugel en helemaal van binnenuit ben ik de muziek als illustratie nogmaals weer van die beeldende kunst en van de manier waarop de teksten zouden kunnen worden beleefd in jezelf. Ik wilde met die muziek als een soort transparante taal creëren, want het waren geen noten die ik speelde, maar het was een open geïmproviseerde energie. Weer nogmaals het gedicht en energie en dat wilde ik overdragen en uiteindelijk heeft zich dat dus tot een driehoek van denkbeeld, vormbeeld en klankbeeld gemanifesteerd.  Dus het was een prachtige ja eenheid die ook weer leidde, tot de vierde dimensie als het ware een heel beeld. En dan kwam je eigenlijk bij de volgende stap. Vandaar ook weer die kleuren sjamaan naar de helende werking van kunst.

Ida: Het valt me op dat je in de verleden tijd praat, maar betekent dat dat het nu anders is? En wat ik ook intrigerend vind ja, het zijn wel even twee vragen bij elkaar, maar dat is dat helende aspect van kunst. Kan je dat wat meer uitlichten?

Madama: Ja inderdaad, eigenlijk denk ik nooit zo in tijd hoor, maar ik begrijp dat het wordt: Dat heb ik gedaan, enzovoort. Ik ben al vijftig jaar met dit vak bezig en ik zie terwijl ik het zo vertel, dan zie ik mezelf in die ateliers in Amsterdam zitten. Ik zie de ontwikkeling dat ik eigenlijk altijd iets heb gehad. De eerste transculturele galerie in Amsterdam. En dat is allemaal in de jaren tachtig, dus we zitten nou in 2023. Dus voor mij is het zo'n enorm verloop geweest. Niks is als het ware zomaar gekomen. Het is heel organisch. Beeldende kunst, muziek, performances, mensen, galeries en het helende aspect is eigenlijk heel gek komen bovendrijven als de werkelijke innerlijke kracht. Ik ben zelf Indische. Ik heb best moeite gehad met de westerse samenleving. Ik praat over veertig jaar geleden, waar dat dus dat helemaal nog niet vragen opriep, er nog helemaal geen sprake was van ja, wat is dat dan niet westers? Nou, in die zin was ik mijn tijd vooruit. Ik ben blij dat het nu ook wel onderkend wordt. Diversiteit en inclusiviteit een normaal begrip is geworden. Maar ik kom dus nog uit die tijd dat ik het allemaal moest uitvinden. Nou, dat is ook een uitdaging. Maar van daaruit heb ik ook bijvoorbeeld Hemelpoorten gemaakt. Dus weer een ander aspect. Want mijn mediumschap kwam eigenlijk doordat ik een boek schreef waarin ik dat zelfonderzoek deed. En dat zelfonderzoek leidde dus tot uiteindelijk uh, de helende kracht, de werking. Dat je dacht wow, dit moet ik doen. Dit is niet alleen esthetisch, het is helend. En zo is eigenlijk de eenheid gekomen van mijn mediumschap, de genees-kunde en uiteindelijk kunst. Nogmaals als energie.

Ida: Ja, ik begrijp dus dat vanuit die driehoek dus de beeldende kunst, muziek en de teksten en de diepere werking daarvan, die energetische werking, die helende werking eigenlijk ontstaan is of meer naar buiten is gekomen. Eigenlijk naar aanleiding van je boek Hemelpoorten dat gedichten bevat die je vroeger zong ook tijdens concerten. Maar dat boek, daar zou ik iets meer over willen horen, want dat heeft veel in gang gezet.

Madama: Nou ja, dat is juist heel spannend inderdaad hè. Dat dus de Hemelpoorten voor mij eigenlijk hebben geleid tot aarde poorten. Want al die kennis die ik via het prachtige creatieve proces heb opgedaan. Want wat is een creatief proces? Dat is dat omzetten van dat wat innerlijk in je leeft uiteindelijk in een expressie te brengen waardoor het gaat stromen, waardoor je zelf gaat stromen. Waardoor je alles wat je tegenkomt als het ware visueel en in bewustzijn naar je toe brengt. Nou, door het boek Hemelpoorten ben ik eigenlijk in een soort aarde poorten gekomen, namelijk dat ik merkte dat ik mensen ontzettend blij kon maken met de inzichten die ik daar dus heb opgeschreven. Maar ook die ik tijdens een coaching, want dat is dan het nieuwe wat je ineens bent gaan doen.

Ida: Ben je coach geworden? Ja, medium coach.

Madama: Voor mij ligt dat heel dicht bij elkaar. En wat er gebeurde was dat ik dus een interactie kreeg die bij wijze van spreken nog directer was dan in een concert of met schilderijen exposeren. Je had zo'n direct contact met waar het mij echt om ging, namelijk bewustzijn. En dat heeft geleid tot dat ik nu ook alweer jarenlang coach ben. En dat mijn Hemelpoorten en mijn schilderijen trouwens ook, want ik werk ook met schilderijen mensen, eigenlijk brengt tot wat ik dan noem, licht gericht onderricht.

Ida: Ja, ik vind het heel interessant wat je allemaal zegt. Maar ik vroeg me ook af je bent nu begonnen met een podcast. Waarom wil je eigenlijk een podcast gaan maken?

Madama: Ja, zoals we het al hebben gezegd Beyond Art en Spirit, I AM  Dat is eigenlijk het hele verloop waar we het op dit moment over hebben. Dat er dus een ontwikkeling heeft plaatsgevonden door middel van de kunst, door het werkelijk echt op een andere manier uiten van de kunst, je eigenlijk een combinatie kreeg met die spirit. En waarom wil ik deze podcast maken? Omdat mensen bij wijze van spreken de esthetische werking los van het hele gezeur met geld en investeringen en zo. Daar heb ik het niet over. Ik heb het nu even echt over wat is kunst? Nou sowieso natuurlijk een creatieve uiting. Van iets wat niet is, dus uit het niets komt het Iets. De enorme Big Burst, de Big Bang in jezelf van iets wat naar buiten komt en dat je dat deelt met anderen. Daarom noem ik het ook Modern Sacred Art from the Heart. Wat ik miste was de inhoud. Wat is nou de feitelijke werking van de kunst in bewustzijn? Dus als heling. Dus niet alleen als genieten van de kleur en de compositie, maar wat kan ik er mee als mens, dus als persoonlijke ontwikkeling, Als we het dan maar even zo noemen. En daarom wilde ik deze podcast maken, zodat ik, die daar natuurlijk al zo lang mee bezig ben, hoop ik naar aanleiding van mijn schilderijen, de gedichten en de muziek en alles wat we inbrengen een relatie kunnen leggen tussen de kunst als normaal esthetisch middel en iets waar je in vrijheid mee iets kan doen. Want het is dus niet een godsdienst, maar een dienst aan de ontwikkeling in jezelf. Daar ben je dus vrij in. Kunst is vrijheid. De spirit bestaat eruit dat je je eigen kracht leert ontdekken. Doordat ik in mijn schilderijen dat ook heb ontdekt en dat deel ik dan. En de I Am, daar gaat het uiteindelijk om  is dus de combinatie dat het niet je ego is of je persoonlijkheid die je tentoon stelt, maar die zoektocht naar het wezen van de mens, van de natuur, van de fundament van het leven. En dat is het Zijn zelf en het Zijn is als het ware kleurloos, geslachtloos, heeft geen enkele vorm, vormloos. Het is een staat van Zijn. Dus de staat van Zijn heeft een middel via de kunst en een, laten we zeggen, focus door de persoonlijke ontwikkeling van de spirit.

Ida: Heel boeiend. En ik vraag me nog even af wat kan de luisteraar verwachten in die podcast?

Madama: Nou, wat ze kunnen verwachten is natuurlijk dat ik de middelen die ik al aangaf een kleur beeld dus een schilderij, een denkbeeld, het woord en een klank eventueel, de muziek. In ieder geval zal ik altijd dat als middelen gebruiken om uiteindelijk het inzicht dus van wat je eraan Madama: zou kunnen hebben. Een inzicht, want daar gaat het om. Het gaat alleen maar om inzicht en perceptie. Want je weet alles is bewustzijn. Het gaat om je inzicht, je perceptie en dat leidt tot bepaalde handelingen. Dus je kunt je handelingen veranderen doordat je denkt wauw! Dat heet dus transformatie, hè? En kunst is in feite transformatie. Ik word hierdoor zo geïnspireerd en die inspiratie is mijn energie. En de energie geeft bewustzijn. Dus ik word hier zo door opgeladen en ik kan er wat mee. En heb ik vragen? Nou dan kan ik dat gewoon aan Madama vragen als mens. Want ze is niet alleen een schilderij, ze is niet alleen een tekst, maar ze leeft. Ze is een mens en ik ook. Dus we kunnen een dialoog aangaan.

Ida: Nou, dat is een super eerste aflevering, want ik ben echt heel erg benieuwd hoe je dit allemaal gaat doen en ook hoe die interactie gaat verlopen. Zijn we ook heel benieuwd naar. We willen heel graag reacties van jullie horen of vragen. Ook als je dingen niet begrijpt dat je denkt jeetje, waar heeft ze het nou over? Schroom niet. Stuur ons gewoon een mail. Zo meteen krijg je daar nog meer info over. Maar ik kijk heel erg uit naar de volgende aflevering en we gaan ervoor! Super bedankt dat je geluisterd hebt naar deze eerste aflevering van de Beyond Art en Spirit Podcast. Het is ons doel om zoveel mogelijk mensen te inspireren, zodat er meer creativiteit en bewustzijn in de wereld komt. Ben je nieuwsgierig naar de volgende aflevering? Abonneer je dan in de podcast app door te klikken op Abonneer en klik ook even het belletje aan als je op de hoogte wil blijven van nieuwe afleveringen. Dus abonneer je! We zijn heel benieuwd naar je reactie, dus laat een review achter! De vijf sterren ranking op Spotify of een geschreven review op Apple Podcasts. We vinden het fantastisch om feedback te krijgen van jullie, onze trouwe luisteraars. Dank je wel! En wil je meer weten over een thema, schilderij of gedicht? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Meer info vind je ook op de website www.madama.nl Dank voor het luisteren en graag tot een volgende keer.

Op deze website worden cookies gebruikt.

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.